Egy rejtélyes kórkép

Sertések bélkitágulási szindrómája, azaz a vérzéses bél szindróma

1959-ben Jennings angol szerző leírt egy mindaddig nem ismert, a hízósertések gyors elhullását eredményező sertésbetegséget, amit bél vérzéséses szindrómának nevezett el. Később a kórképet több névvel jelölték: „vörös bél”, „vérzéses bél szindróma / bélcsavarodás”. 2002 óta Buddle és Twomeny ausztrál szerzők nyomán „bél kitágulási szindrómának” (PIDS: Porcine Intestinal Distention Syndrome) említik.

MI JELLEMZI A BÉLKITÁGULÁSI SZINDRÓMÁT? 
A 2-4 hónapos korú egészséges sertések felismerhető előzmény nélküli gyors elhullása. Az elhullott állatok külső vizsgálata során sápadt, vérfogyott állatokat látunk, amelyekben a has puffadt, terjedelme feltűnően megnőtt
. Az elhullási arány 0,1-8 % között változik. Az összes hízósertés elhullás 20-50 %-a ezzel függ össze.

Kórbonctani leletek alapján a kitágult, gázos belekben véres folyadék van (nem alvadt vér). A gyomor rendszerint telt és gázos, a hasüregi szervek áthelyeződtek. Az is kiderült, hogy nem fertőző betegség, de az antibiotikumok etetése idején ritkábban fordul elő.

A PIDS első leírása óta közel harminc különböző okot jelöltek meg kiváltó okként a szakemberek.

ADATOK A KÓRFEJLŐDÉSHEZ
A hasüregben rendszerint nincs nyomás, de 10-20 Hgmm előfordulhat. A probléma 30 Hgmm felett kezdődik. 40 Hgmm hasűri nyomás nem egyeztethető össze az élettel.

Mai tudásunk szerint a bélkitágulási szindróma (továbbiakban PIDS) etetés-technológiai hibák következménye.


Az egyes takarmányformáknak befolyásoló szerepe van:

 • száraz, dercés takarmány: alacsony kockázat;
 • száraz, granulált takarmány: közepes kockázat;
 • folyékony takarmányozás: magas kockázat.

A kombinált (kompetitív) etető használata hajlamosít az emésztő kapacitást meghaladó mennyiségű takarmány felvételre, aminek a következménye elégtelen emésztés, és a bélbeli baktériumos tevékenység eredményeként fokozott gázképződés (szója, borsó).

Mi történik, ha az ad libitum etetés szünetel, majd újból elindul?

 • az állatok gyorsabban esznek, habzsolnak
 • a felvett takarmány mennyisége (g/perc) nő
 • a gyors evés szokása rögzül
 • felborul az evés napszaki ritmusa
 • az állatok egy része többet fog enni, mint korábban
 • az állatok között „szétnövés” jelei mutatkoznak

Megjegyezzük, hogy az étkesség a modern genetikát képviselő sertések jellemző tulajdonsága.

Összefoglalva a PIDS kockázati tényezői:

 1. túlzott takarmány felvétel
 2. etetéstechnológiai hiba 
 3. a takarmány fokozott enzimes tevékenysége
  (nyáron: nyers savó; télen: frissen darált takarmány)
 4. nagy koncentrációjú takarmány (szója, borsó)
 5. vastagbél-gyulladás (specifikus vagy nem specifikus colitis)

MEGELŐZÉS
A megelőzés lehetőségei jelentős részben megtalálhatók a cikk fentebb részletezett leírásában. Tapasztalatunk szerint 0,1 %-ban alkalmazott hangyasav vagy hangyasav sója (Acidosan®) ivóvízben vagy 1 kg Sanocid®/ tonna takarmány etetése megelőző hatású.

Az elmúlt évek során több olyan helyszíni vizsgálatban vettünk részt és derítettünk ki a fentiekben nem részletezett, a helyi adottságokból adódó körülményeket/okokat, amelyek nem ritkán állandósították a PIDS miatti elhullást. Pontosabban fogalmazva a jelenlegi cikkbenben leírtak iránymutatók, közel sem teljes körűek, nem nélkülözik a közreható okok alapos szakmai és helyszíni vizsgálatát.

A szakmai anyag összeállítása a Sano Kft. és a Tar-Tó 2000 Szövetkezet közös rendezvényén, Balástyán, 2019. március 6-án dr. Bíró Hunor által tartott előadás alapján készült.

Ferentzi Gergely,
szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

A hízósertés értékes soványhús aránya már a vemhes koca takarmányozásásnak függvénye, mivel már az anyaméhben determinálódik az izomsejtek száma. Az ellést követően a soványhús arányát a malac fejlődése és napi súlygyarapodása határozza meg.A

A hazánkba bekerült és egyre elterjedtebb hibrid sertések (Topigs, Danbred, Hypor stb.) megkövetelik a takarmány- és premixgyártó vállalatoktól, hogy a fejlődéssel lépést tartsanak.Ezek a hibrid sertések jelentősen több takarmányt vesznek fel a

Szíjártó Gábor régi és sikeres partnerünk régóta foglalkozik sertéstartással. Őt kértük fel malac prestarter késztáp-fejlesztésünk telepi kipróbálására és kontrolljára.Takarmányozási kísérletAz etetést jól lekövethető módon tudtuk lefolytatni. A