Kation-anion egyensúly tejelő teheneknél

Kifejezetten nyáron van nagyobb jelentősége

A szárazon álló tehenek takarmányozásában széles körben használják az étrendi kation-anion egyensúlyt (DCAD), ami megmutatja az erős kationok (Na, K) és erős anionok (Cl, S) különbségét a takarmányban.

DCAD [meq/kg sz.a.] = [ Na + K] – [ Cl + S]

Ha a különbség negatív, a takarmány savanyú, az anionok vannak túlsúlyban. Ha a különbség azonban pozitív, a pozitív töltésű kationok vannak túlsúlyban. A takarmányadag alkáli módon hat.

Szárazonálló teheneknél a negatív DCAD elérésére törekszünk a tejláz megelőzése érdekében. Tejelő teheneknél ez az érték eddig nem volt jelentős. Az adag pozitívra beállított kation-anion egyensúlya mégis pozitív hatással van a tejtermelésre. Ennek jelentőségét gyakran nem lehet azonnal észrevenni, mert a takarmányadag elegendő energiát és fehérjét tartalmaz, és a tömegtakarmány minősége is jó. A takarmányfelvétel és a tejtermelés mégis elmarad, bár a kérődző jelleg rendben van, és a tejtermelési adatok sem mutatnak eltérést. Az ok ilyenkor a metabolikus anyagcsere-acidózis lehet. Következménye egy túl szűkre beállított kation-anion egyensúly. Az adag túl savanyú a tejelő tehenek számára. 

NEGATÍV KATION-ANION EGYENSÚLY GMO-MENTES TAKARMÁNYOZÁSSAL
Elsősorban a GMO-mentesen termelt tej iránti egyre nagyobb igény hozza előtérbe a DCAD tematikát tejelő teheneknél. A kation-anion egyensúly hatással van a tejelő tehenek sav-bázis-háztartására. Az adagok sokszor lényegesen nagyobb mennyiségű repcedarát tartalmaznak. A repcedara kéntartalma 6,3 g/kg, míg a szójadaráé (4,8 g/kg).

A repcedara ráadásul még kevesebb káliumot is tartalmaz, mint a szójadara (13 g/kg szemben a 22 g/kg-mal). Következésképp repcedaránál a DCAD -200-tól -50-ig terjedő értékkel is alacsonyabb lehet, mint a szójadara alkalmazásánál (+260-tól +330-ig). Ha a takarmányadag nagyobb arányban tartalmaz repcedarát, a kation-anion egyensúly automatikusan lecsökken a teljes adagban.

TÖMEGTAKARMÁNYOK ÉTRENDI ANION-KATION EGYENSÚLYA
A tömegtakarmányok is jelentősen befolyásolják a kation-anion mérleget. A kukoricaszilázs DCAD értéke általában alacsonyabb, mint a fűszilázsé. A fűszilázsé ugyanakkor ráadásul még jobban ingadozik, mint a kukorica-szilázsé. A fűszilázsé -150 és -600 meq/sz.a. között változik. Minél későbbi a vágás, annál alacsonyabb az érték.


TÖMEGTAKARMÁNY VIZSGÁLTATÁSA
Elsősorban a fűszilázsnál változik nagy mértékben az érték. Ennek oka a trágyázás, a termőhely, a talajjellemzők, a csapadék, a növény- és a takarmány fajtája. Ezért vizsgáltassa meg tömegtakarmánya étrendi anion-kation egyensúlyát.

AZ OPTIMÁLIS ÉTRENDI ANION-KATION-EGYENSÚLY BEÁLLÍTÁSA TEJELŐ TEHENEKNÉL
Staufenbiel és társai (2007) ajánlása szerint az adag optimális DCAD tartalma 200-350 meq/kg. sz.a. Az optimális takarmányfelvétel és tejtermelés érdekében a gyakorlatban az érték mégis <200 meq (kg sz.a.). 

Nem feltétlenül kell acidózisra számítani ilyen alacsony DCAD értékeknél. Ha biztosra akarunk menni, ajánlatos a vizelet nettó sav-bázis arányát megmérni. Tejelő teheneknél ez az irányérték 100-200 mmol/liter.

Vizsgálatok igazolják, hogy az egyes állományok saját referenciaértékekkel bírnak. Részben nagyon eltérően reagálnak az értékek szintjére és változására, valamint a nettó sav-bázis arányra.

A DCAD MELLETT A KÉNTARTALOMRA IS FIGYELNI KELL
A kén fontos hatóanyag a szarvasmarhák számára. Az ipar által kibocsátott gázokat a 80-as és 90-es évek óta kén mentesítik. Ennek révén jelentősen csökkent a talaj/szántóföld kéntartalma, így a tömegtakarmány és a gabonafélék kéntartalma is. Ezért lenne szükség a kén pótlására trágyázás útján, és a takarmányozásban az ásványi kiegészítők általi pótlására. Ma elsősorban a GMO-mentes takarmányozásban alkalmazott repcedara 6,3 g/kg-mal több ként tartalmaz, mint a szójadara (4,8 g/kg). Ilyenkor arra is figyelni kell, hogy a túl magas kéntartalom negatívan hat a takarmányfelvételre és hátrányosan befolyásolja a bendőfermentációt. 4 g/kg sz.a. tartalom fölötti érték már hátrányosan hat, ezért ajánlatos a 3 g/kg sz.a. alatti szinten tartani. Ezért nem tartalmaz ként a Sano által tejelő tehenek részére összeállított Mipro® termékvonal.

DCAD HŐSÉGBEN
Hőségben a tehenek légzési frekvenciája megemelkedik, a testmeleg a légzés útján távozik. Több COkerül a levegőbe, mely által a respirációs alkalózis megemelkedik. A tehén sok puffert (bikarbonát) veszít a nyálon keresztül. Ezzel együtt több ásványi anyagot (nátrium) veszít a tehén. A magas kationveszteség kompenzálására az adagnak megemelt DCAD értékkel kellene rendelkeznie. Ahhoz, hogy az adag tartalmát megnöveljük, javasolt melasz vagy nátriumbikarbonát adagolása. Ez esetben mindig ügyelni kell az adag kiegyensúlyozására is.

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

Ebben a cikkben a Magyarországon leggyakrabban előforduló és használatban lévő fehérjeforrásokat mutatom be. Vagyis nem foglalkozom olyan egzotikus, számunkra hozzáférhetetlen anyagokkal, mint pl. a jojoba, földimogyoró, quinoa stb. Így is elég

ALAPISMERETEKA tehéntej 84-88%-a víz és 12-16%-a szárazanyag, amely tejzsírból, tejfehérjéből, tejcukorból, ásványi anyagokból és vitaminokból áll. Az egyik legfontosabb alkotórésze a tejzsír, fontos élelmiszerek alapanyaga (vaj, tejföl,

A tejtermelő üzemekben nap mint nap feltett kérdés, hogy mennyi volt az előző napi fejt tej, és ebből mennyi az árutej. A két szám aránya sosem lehet 100%, hiszen mindig van bizonyos mennyiségű elletői föcstej, de ha 95% alá csökken, akkor