Kation-anion egyensúly tejelő teheneknél

Kifejezetten nyáron van nagyobb jelentősége

Az előkészítős tehenek takarmányozásában széles körben használják az étrendi kation-anion egyensúlyt (DCAB), ami megmutatja az erős kationok (Na, K) és erős anionok (Cl, S) különbségét a takarmányban.

DCAB [meq/kg sz.a.] = [ Na + K] – [ Cl + S]

Ha a különbség negatív, a takarmány savanyú, az anionok vannak túlsúlyban. Ha a különbség azonban pozitív, a pozitív töltésű kationok vannak túlsúlyban, iyenkor a takarmányadag alkalizál, azaz lúgosít.

Szárazonálló teheneknél a negatív DCAB elérésére törekszünk az ellési bénulás megelőzése érdekében. Tejelő teheneknél ezt az érték eddig nem igazán vettük figyelembe, pedig az adag pozitívra beállított kation-anion egyensúlya mégis pozitív hatással van a tejtermelésre. Ennek jelentőségét gyakran nem lehet azonnal észrevenni, ha például a takarmányadag elegendő energiát és fehérjét tartalmaz, és a tömegtakarmány minősége is jó. Ha azonban a takarmányfelvétel és a tejtermelés mindezek ellenére elmarad, az ok ilyenkor a metabolikus acidózis lehet, mely a túl szűkre beállított kation-anion egyensúly következménye. Ekkor az adag túlzottan savanyú a tejelő tehén számára.

NEGATÍV KATION-ANION EGYENSÚLY REPCE HANGSÚLYOS (PL. GMO-MENTES) TAKARMÁNYOZÁS ESETÉN
Elsősorban a GMO-mentesen termelt tej iránti egyre nagyobb igény hozza előtérbe a DCAB tematikát tejelő teheneknél. A kation-anion egyensúly hatással van a tejelő tehenek savbázis-háztartására. Az adagok sokszor lényegesen nagyobb mennyiségű repcedarát tartalmaznak. A repcedara kéntartalma 6,3 g/kg, míg a szójadaráé (4,8 g/kg).

A repcedara ráadásul még kevesebb káliumot is tartalmaz, mint a szójadara (13 g/kg szemben a 22 g/kg-mal). Következésképp repcedaránál a DCAB -200-tól -50-ig terjedő értékkel is alacsonyabb lehet, mint a szójadara alkalmazásánál (+260-tól +330-ig). Ha a takarmányadag nagyobb arányban tartalmaz repcedarát, a kation-anion arány automatikusan lecsökken a teljes adagban.

TÖMEGTAKARMÁNYOK ÉTRENDI ANION-KATION EGYENSÚLYA
A tömegtakarmányok is jelentősen befolyásolják a kation-anion mérleget. A kukoricaszilázs DCAB-je általában alacsonyabb, mint a fűszilázsé. A fűszilázsé ugyanakkor ráadásul még jobban ingadozik, mint a kukoricaszilázsé. A fűszenázs -150 és +600 meq/sz.a. között változik. Minél későbbi a vágás, annál alacsonyabb az érték.


TÖMEGTAKARMÁNY VIZSGÁLTATÁSA
Elsősorban a fűszilázsnál változik nagy mértékben az érték. Ennek oka a trágyázás, a termőhely, a talajjellemzők, a csapadék, a növény és a takarmány fajtája. Ezért vizsgáltassa meg tömegtakarmánya anion-kation egyensúlyát.

AZ OPTIMÁLIS ÉTRENDI ANION-KATION ARÁNY BEÁLLÍTÁSA TEJELŐ TEHENEKNÉL
Staufenbiel és társai (2007) ajánlása szerint az adag optimális DCAB-tartalma 200-350 meq/kg sz.a. Az optimális takarmányfelvétel és tejtermelés érdekében a gyakorlatban az érték mégis < 200 meq (kg sz.a.). 

Nem feltétlenül kell acidózisra számítani ilyen alacsony DCAB-értékeknél. Ha biztosra akarunk menni, ajánlatos a vizelet nettó sav-bázis arányát megmérni. Tejelő teheneknél ez az irányérték 100-200 mmol/liter.

Vizsgálatok igazolják, hogy az egyes állományok saját referenciaértékekkel bírnak. Részben nagyon eltérően reagálnak az értékek szintjére és változására, valamint a nettó sav-bázis arányra.

A DCAB MELLETT A KÉNTARTALOMRA IS FIGYELNI KELL
A kén fontos hatóanyag a szarvasmarhák számára. Az ipar által kibocsátott gázokat a 80-as és 90-es évek óta kénmentesítik. Ennek révén jelentősen csökkent a talaj/szántóföld kéntartalma, így a tömegtakarmány és a gabonafélék kéntartalma is. Ezért lenne szükség a kén pótlására trágyázás útján, és a takarmányozásban az ásványi kiegészítők általi pótlására. Ma ahogy említettük a repcedara 6,3 g/kg-mal több ként tartalmaz, mint a szójadara (4,8 g/kg). Ilyenkor arra is figyelni kell, hogy a túl magas kéntartalom negatívan hat a takarmányfelvételre és hátrányosan befolyásolja a bendőfermentációt. 4 g/kg sz.a. tartalom fölötti érték már hátrányosan hat, ezért ajánlatos a 3 g/kg sz.a. alatti szinten tartani. Ezért nem tartalmaz ként a Sano által tejelő tehenek részére összeállított Mipro® termékvonal.

DCAB HŐSÉGBEN
Hőségben a tehenek légzési frekvenciája megemelkedik, a testmeleg a légzés útján távozik. Több CO2 kerül a levegőbe, mely által a respirációs alkalózis megemelkedik. A tehén sok puffert (bikarbonát) veszít a nyálon keresztül. Ezzel együtt több ásványi anyagot (nátrium) veszít a tehén. A magas kationveszteség kompenzálására az adagnak megemelt DCAB-el kellene rendelkeznie. Ahhoz, hogy az adag tartalmát megnöveljük, javasolt melasz vagy nátriumbikarbonát adagolása. Ez esetben mindig ügyelni kell az adag kiegyensúlyozására is.

SANBUFFER
Bendőpuffer tejelő tehenek részére
  • Hatékonyan pufferolja és neutralizálja a bendő savas közegét.
  • A bendő pH optimális intervallumban tartásával növeli az emésztés hatékonyságát és a szárazanyag-felvételt.
  • Stabilan és magas szinten tartja a biomassza képződést a bendőben.
  • Helyesen használva a SanBuffer az optimális ecetsav:propionsav arány megtartásával segíthet megelőzni a tej- és tejzsír csökkenést.
  • A benne lévő makroelemek enyhítik a hőstressz negatív hatásait, segítenek beállítani az optimális DCAB értéket.
  • Hőstressz idején, valamint magas keményítő tartalmú takarmányozásban különösen ajánlott.

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

Ebben a cikkben a Magyarországon leggyakrabban előforduló és használatban lévő fehérjeforrásokat mutatom be. Vagyis nem foglalkozom olyan egzotikus, számunkra hozzáférhetetlen anyagokkal, mint pl. a jojoba, földimogyoró, quinoa stb. Így is elég

ALAPISMERETEKA tehéntej 84-88%-a víz és 12-16%-a szárazanyag, amely tejzsírból, tejfehérjéből, tejcukorból, ásványi anyagokból és vitaminokból áll. Az egyik legfontosabb alkotórésze a tejzsír, fontos élelmiszerek alapanyaga (vaj, tejföl,

A tejtermelő üzemekben nap mint nap feltett kérdés, hogy mennyi volt az előző napi fejt tej, és ebből mennyi az árutej. A két szám aránya sosem lehet 100%, hiszen mindig van bizonyos mennyiségű elletői föcstej, de ha 95% alá csökken, akkor