Robotos fejés a Kisdombegyházi Agro-Ferrnél

Ezzel a cikkel egy sorozatot indítunk, melynek célja időközönként bemutatni a Kisdombegyházi Agro-Ferr Kft. fejőrobotos tehenészeti telepét az indulásától kezdve a fő stációkat, a körülményeket, a nehézségeket, a tapasztalatokat és természetesen a termelési eredményeket, végső soron a fejlődést.

A KORÁBBI ALAPHELYZET
400 tehén + szaporulata. Régi, tipikus 100-as istállók átalakítva: külső etetőasztal, mélyalom, 25 éves fejőház. A Kisdombegyházi Agro-Ferr Kft. kiemelt Sano partner üzem, mert a lehető legnagyobb mértékben jövőorientált. Közel 10 éve dolgozunk együtt nagyon szorosan az üzemi kollégákkal, bátran hagyatkozva a Sano család saját magyar üzemi (Solum Zrt.) és nemzetközi tapasztalataira. Szépen, folyamatosan sikerült egyre jobb minőségű tömegtakarmányokat készíteni, javítani a tehénkomfortot, sok menedzsment kérdést helyre rakni. A közös munka eredménye nem is maradt el, egész gyorsan emelkedett a tejtermelés és 2021-re sikerült megtapasztalni a 40 kg feletti termelést is. Ekkor készült a „Nagy tej Kisdombegyházán” című írásunk. Természetesen ennek a rendszernek is megvoltak a korlátai.

Míg ősztől tavasz végéig elég jól produkáltak a tehenek, a nyári hőstressz már májusban jelentkezett és szeptember végéig érintette az állományt, mint sok más magyar telepet is. A ventilátorok ellenére megszokhatatlan látvány volt az istálló egyik felében álló és nem pihenő tehenek látványa, míg az istálló másik felében csak zizegett a száraz szalmaalom, de tehén nemigen feküdt rajta. Nem beszélve az etetőasztalon a TMR-melegedési gondokról. Az alacsony szárazanyagfelvétel, a tejcsökkenés, az emelkedő szomatikus sejtszám és a gyengébb vemhesülés óriási károkat okoz a tehenészetekben nyáron. Ráadásul a tendencia arra mutat, hogy a nyár már nem három hónapig tart egy évben, inkább öt hónappal lehet számolni. Tehát mindenképpen fontos volt, hogy javítani kellene a tehénkomfortot úgy, hogy ezzel lényegesen tompítani lehessen a nyári hőstressz negatív hatásait.

A másik sarkalatos pont az élőmunkaerő mennyiségi- és minőségi problémája a telepen, különös tekintettel a szakszerű fejésre. Megoldásként felmerült a külföldi munkaerőtoborzás vagy a fejőrobotos fejés.

További meghatározó pont az üzemi méret kérdése és a hatékonyság. Mivel egy komplett kamion megtöltése tejjel kedvezőbb ártárgyalási alapot ad, ezért az is cél volt, hogy meg kell duplázni az állományt: 400-ról fel kell menni 800 tehénre.

Ebből kifolyólag úgy gondolta a tulajdonos Dorcsinecz család, hogy álmodnak egy nagyot, tovább lépnek, előre menekülnek. Terveztek egy új istállót, már egy megemelt állomány létszámmal. A 400 tehénről felmennek 800 tehénre. Az állomány emelése részben vásárolt, részben saját szaporulatból valósul meg.

AZ ÚJ ROBOTOS ISTÁLLÓ
2022. december közepére készült el zöldmezős beruházással az új 680 férőhelyes robotos istálló, mely a szárazonállókkal együtt a kitűzött célnak megfelelően 800 tehén kiszolgálására alkalmas.
Az istálló különlegessége a viszonylag alacsony belmagasság és légtér a megszokott, modern tehenészeti istállókhoz képest. Ez párosul a háromnegyed részben zárt és szigetelt oldalfallal és szigetelt lapos tetővel. A tetőn napelemrendszer kompenzálja a telep energiaigényének kiszolgálását. A bejárást az istállóba az önjáró etetőkocsi számára szigetelt, motoros garázskapuk biztosítják. A keleti (rövidebb) oldal teljesen nyitott, madárhálóval ellátva. Ez az úgynevezett szívóoldal a levegőcsere szempontjából, hiszen csak erről tud friss levegő bejutni az épületbe, amit a túloldalon (nyugati oldal) felszerelt nagyteljesítményű ventilátorok húznak át az istállón hosszában. A tulajdonosi ötlet a zárt sertésistállók Cool Pad-es megoldásából jött. (Hasonló tehenészeti megoldások megtekintéséhez az USA-ba kell repülnünk.) Az istálló levegője vízpára áthúzásával hűthető, mely elegendő víz bepermetezésével 8-10 fokkal alacsonyabb hőmérsékletet tud biztosítani a külső hőmérséklethez képest! Mondanom sem kell, hogy ez mekkora előny a tehénnek nyáron a hőstressz tompítása szempontjából. A ventilátorvezérlés teljesen automatizált, a programozás a cég saját megoldása. Az egy légterű istálló 4 db 170 tehenet befogadó nagy csoportra van osztva.

PIHENŐTÉR
A jó tehénkomfortot a háromsoros pihenőbox szolgálja, hűthető vízágyas megoldással, napi szárító-fertőtlenítő alompor szórással. A trágyakezelés szalmaszecska nélküli hígtrágyás, a trágyakihúzást a DeLAVAL hidraulikus trágyakihúzója végzi. A fejőrobot elővárakozók betonrácsosak lagúnával. A betonfelületek csúszásmentesítése nagyon fontos szempont. Vagy a gumipadozat vagy a felület érdesítése tudja lecsökkenteni a szétcsúszásos kiesések számát, ami sajnos itt is gyakori volt. A felület érdesítése egyelőre jó megoldásnak tűnik Dombegyházán.

FEJŐROBOTOK
A DeLAVAL VMS TM V300-as robotos fejőrendszere került beépítésre, összesen 12 robot, mely csúcstechnológiát képvisel és mindent tud, amit egy fejőrobot ma jelent. Mi mindent tud a fejőrobot? Szinte mindent. A teljesség igénye nélkül: gyors, alapos, külön kelyhes teljeskörű tőgyelőkészítés, legmodernebb 3D kamerával ellátott robotkar, valós idejű tőgybimbópozicionálás. Tőgynegyedenként hozza a rendszer az elvárt és a leadott tejmennyiséget, vezetőképességet. Tud szomatikus sejtszámot mérni, jelzi az ivarzást az aktivitásmérő, rögzíti a fejésenként felvett robottápot. Remekül működik az okoskapukon a DeLAVAL BCS kamerája a kondíció meghatározásához. „A fejőrobotokról szubjektíven” korábbi cikkemben részletesen írtam erről a témáról.

A Delpro Farmmanager telepirányítási rendszer óriási segítséget nyújt a telepvezető Patyi Károlynak és kollégájának, István Zsókának. Legyen szó a napi termelési eredmények feldolgozásáról, a munkafolyamatok tervezéséről, egyedi- vagy állományszintű kezelésekről, döntéshozatalról. Istállónegyedenként 3 robot képes ellátni 170 tehenet (55 tehén/robot). Így simán elérhető a kívánatos 2,7-3 közötti robotlátogatás. A rendszer irányított forgalmú, úgynevezett „MILK FIRST” tematikában üzemel. Okos válogatókapuk azonosítják és irányítják a teheneket a fejési engedélyeik alapján a robot elővárakozókba fejésre vagy ennek hiányában az etetőasztalhoz, evésre. Fejés után egy újabb okoskapu válogatja le az állatokat a csoport elkülönítőjébe vagy az etetőtérbe.

ELKÜLÖNÍTŐ TÉR
A csoport-elkülönítő terében folyik az új állatok szoktatása az istállóhoz, a robotfejéshez. Itt történik a termékenyítés, a vemhességi vizsgálat és a gyógykezelés. Természetesen pihenőboxszal, etetőasztallal, nyakfogóval ellátott a helyiség.

ETETŐTÉR
Mint már említettem, csak válogatókapun keresztül tud a pihenőtérből a tehén az etetőtérbe eljutni, hogy egyen. A rendszer érzékenysége miatt nem nagyon férnek bele kompromisszumok a folyamatokba. Mind a takarmányozási rendszer, mind a jó lábú, jó tőgyű tehén alapfeltétel. A tehenek PMR adagot kapnak, mely egy olyan TMR, amiből hiányzik a fejőrobotban egyedileg adagolt granulált csaliabrak. A PMR-t úgy kell beállítani, hogy az a nagytejű tehén igényeit ki tudja elégíteni, de az alacsonyabb tejű tehén se hízzon el tőle. Ez az egyik legnagyobb szakmai kihívás a rendszerben, mert a termelés kulcsa a PMR jó beállítása, kititrálása. Mindent alá kell rendelni a maximális elérhető szárazanyagfelvételnek. Kiváló, következetes etetőasztal menedzsmentre van szükség a lehető legjobb ízű, illatú és emészthetőségű tömegtakarmányokkal. Az adag nem melegedhet fel! Napi háromszori etetés és napi 8-10 takarmányvisszatolás is alapkövetelmény. Itt ezt a feladatot robot végzi rendületlenül. Mivel egy csoporton belül van frissen ellett- és apasztás előtti tehén is, fontos, hogy csak egységes, jó genetikával (jó tőgy, jó láb, magas termelési potenciál) és nagyon jó szaporodásbiológiával lehet ebben a rendszerben hatékonyan dolgozni, elkerülve az alul- és felültakarmányozást.

ÖSSZEGZÉS
Dombegyházán sikerült megtervezni és megépíteni a fejős teheneknek egy szokatlan, de különleges robotos istállót, mely teljesen megfelel a kor szakmai színvonalának, sőt azon túlmutat. Az előzetes céloknak megfelelően megvalósult egy nagyon jó istállókomfort, mely nyáron szinte teljesen kiküszöböli a hőstressz negatív hatásait. A kezdeti gyerekbetegségek leküzdése után elmondható, hogy a tehenek gyorsan hozzászoktak az új helyükhöz, megszokták a robotfejést. Az állatok rendkívül nyugodtak, csend és béke van az istállóban. A munkavégzés oldaláról kialakult egy nagyon jó és ütőképes csapat. Szépen, fokozatosan mindenki felnőtt a feladathoz, "belenőtt a kabátba". Mind a takarmányosok, mind a 12 órás műszakban dolgozó istállómesterek. A vezetők jól teszik a dolgukat, van egy nagyon jó állatorvosi- és inszeminátori munka. Fiatal az állomány, az istálló még nincs tele. A sok nehézség és kihívás ellenére nagyon szépen alakul tejtermelés, a tejminőség és a szaporodásbiológia. Örvendetes, hogy a tavalyi elkeserítő aszályos év után az idén sikerült kellő mennyiségű és minőségű rozs szenázst és kukorica szilázst betárolni. Még kell egy év és szépen kiforogja magát az állomány.

Az első év a robotos istállóban a tanulás éve mindenki számára. Ezekről a tapasztalatokról és eredményekről lesz szó a Sano Magazin következő számában.

Szőke Endre
szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

A Sano jellemzően Németországban, de több más európai országban is mintegy 20 éves tapasztalattal takarmányoz robotos üzemeket. Ezekben a tehenészetekben az állománylétszám meglehetősen változatos képet ad, ami itt azt jelenti, hogy a

Robotos vagy fejőházi fejés? Komoly dilemma egy magyar tehenészetben is, ha fejlesztésen gondolkodik a tulajdonos, döntéshozó. Vajon mi a jó irány, megtérül valaha a robottechnológia? Lesz e még 2-5 év múlva is ember, aki szakszerűen megfeji a

Az automata fejési rendszerek gyakorlati alkalmazása a mindennapi gyakorlat szerves részévé vált és egyre nagyobb lendületet kap. Ez rendben is van. Viszont egy jól működő automata rendszer nem jelenti a biztos sikert. Fontos megérteni a