SUSan® MultiVital – Az igazi malacturbó

A genetika gyorsléptékű fejlődésének köszönhetően a takarmányozásban is nő az elvárás a magasabb teljesítmény irányába. Az alomszám fokozatosan növekszik, emellett azonban az egy malacra jutó választási súly alacsonyabb. A választási tömeget negatívan befolyásolja még a forgási sebesség miatti rövidebb szoptatási periódus is. A modern genetikával dolgozó üzemeknél a 28 napos választás helyett inkább a 23-25 nap a jellemző. Ezen okokból kifolyólag számos esetben már a 7-es helyett inkább 6-ossal kezdődik a választási tömeg, sőt az állomány bizonyos része 4-5 kg körül mozog. Az a szakember, aki már ismeri ezt a helyzetet tudja, hogy a választási malacok takarmányfelvételénél bizony a 0,5 kg-os testtömeg különbség is komoly eltérést jelent és minél kisebb a malac, annál kevésbé akar enni.

Ezért jelent kihívást a malacok testtömeggyarapodásának és takarmányfelvételének növelése, hiszen az elérendő cél a jó hízó alapanyag előállítása, ami értékesítésnél és saját hizlalásnál is rendkívül fontos. Köztudott tény, hogy ugyanazon időre az 1 kg-mal nagyobb malac 1 hét előnyt jelent a hízóelkészülésben.

Természetesen a takarmányozási szakembereknek a termelővel közösen kell szembenézniük a kihívásokkal és a legoptimálisabb megoldást keresni, mivel a cél továbbra is a minél gazdaságosabb termelés, aminek az alapja a jó malac.

MEGOLDÁS AZ ALACSONY VÁLASZTÁSI SÚLYRA
A Sano fejlesztőmérnökei létrehoztak egy új hatóanyag kombinációt, amelyben a különféle alapanyagok multifaktoriális hatást fejtenek ki, melynek két fő célja van: egyrészt a malacok motiválása a minél intenzívebb takarmányfelvételre, másrészt a takarmányértékesítés növelése. A SUSan® MultiVitalban lévő jól emészthető tejalkotóknak és aroma anyagoknak köszönhetően ízletes takarmányt kapunk. A növényi és állati fehérjék kombinációja (hidrolizált vérsejtek, burgonyafehérje, szójabab) magas biológiai értékű fehérjét biztosít az ideális aminosav arány eléréséhez. Feltárt szénhidráttal és növényi zsírok kombinációjával járul hozzá a megfelelő energiaellátáshoz. 

SUSAN® MULTIVITAL
Fehérje-zsír-szénhidrát-kombináció tenyészkocák, malacok és hízósertések számára
  • Ízletes és könnyen emészthető sovány tejpor és tejsavópor biztosítja az értékes fehérjéket, a nagyobb takarmányfelvételt és tömeggyarapodást.
  • Az ostyaliszt biztosítja az értékes keményítőt és a jó ízt.
  • A vér hidrolizátum a méhlepény fejlődéséhez (tenyészkoca), a nagy napi tömeggyarapodáshoz, az optimális vérképzéshez és a jól működő immunrendszerhez szükséges értékes aminosavakat és bioaktív anyagokat tartalmazza.
  • Rendkívül könnyen emészthető burgonyafehérje (keserűségmentes) a legjobb aminosav-összetétellel biztosítja a fehérjeellátást.
  • A hőkezelt szója ízletessé teszi a takarmányt és értékes aminosavakat, valamint értékes emulgeált zsírokat biztosít.
  • A sörélesztő megköti a toxinokat és méreganyagokat, természetes B-vitamint biztosít, támogatja a bélflóra egészségét.
  • A növényi zsírok és esszenciális zsírsavak speciális kombinációja növeli az energiatartalmat és elősegíti az enzim- és hormonképzést.
  • Gyorsan rendelkezésre álló szőlőcukor biztosítja az energiaellátást.
  • Citromsav és cukor kombinációja ízletesebbé teszi a takarmányt, ezáltal javítja a takarmányfelvételt, a gyomorban ráadásul még antibakteriális hatása is van.
  • Az AromiSchwein aroma- és ízanyagaival növeli a takarmányfelvételt.

 

KIVÁLÓ ÜZEMI TAPASZTALATOK
A termékfejlesztés egyik legfontosabb lépése az üzemi körülmények között történő tesztelés, hiszen minden ötlet annyit ér, amennyi előnyt a felhasználónak hoz. Szerencsénkre a magyar sertéstartók nyitottak az újításokra, így számos üzem gyakorlati tapasztalatait és felhasználási módszereit betudjuk mutatni.

Szijjártó Gábor, Somogyszil, 180 koca (F1 és Topigs x Topigs Tempo)
Partner üzemünkben prestarter fázisban 2,5% kiegészítéssel 300 gramm feletti testtömeggyarapodást értünk el kiváló takarmány fajlaggal. A malacok takarmányfelvétele már a választást követő első napokban magasabb lett, mint a kontroll csoportban. A prestarter fázis végére a testtömeg 10%-kal magasabb lett, a fajlag 11%-kal javult.

Sano Agrar Institut, Szákszend, 450 koca (Topigs x Danbred Duroc)
A prestarter fázisban 2,5% kiegészítéssel 10%-kal javult a malacok napi testtömeg gyarapodása. A starter fázisban szintén 2,5 % részaránnyal kerül felhasználásra. Végeredményben a 25 kg-os hízó alapanyag 2 nappal korábban készül el.

L.L.T. Bt., Németkér, 450 koca (Topigs x Danbred Duroc)
A starter tápba 2,5 %-ban van bekeverve. Az elért eredmények szerint +1 kg-mal emelkedett az eladáskori malacsúly azonos idő alatt.

Buzder Mihály, Algyő, 300 koca (Danbred x Danbred Duroc)
A prestarter takarmányba plusz kiegészítőként van bekeverve, már a szopós malacok is kapják. A strater tápban 2,5 %-ban szerepel, a legértékesebb fehérje kiegészítő került csökkentésre ugyanilyen arányban. Buzder Mihály konkrét méréseket nem végez, azonban a takarmányfelvétel növekedése tapasztalható és a malacokat egyértelműen jobbnak, vitálisabbnak ítéli meg.

PÉLDARECEPTÚRÁK
A receptúrák egyszerűek, nem tartalmaznak sok alapanyagot, tehát nemcsak takarmányipari üzemekben lehet összeállítani ezeket a tápokat. A SUSan® MultiVital előnye, hogy a receptúrába könnyű beépíteni, az értékesebb fehérjekiegészítést kell csökkenteni.

Horváth Attila,
szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország