Hamarosan befejeződik a Sano Agrar Instut sertéstartó mintagazdaságának építése

A digitális rendszereken alapuló modern állattartást és takarmányozást bemutató 1.150 kocás sertéstelep egyedülálló Magyarországon. A Komárom-Esztergom megyei Szákszenden található Sano Agrar Institut a malacelőállítás és sertéshizlalás mellett kutatás-fejlesztési, oktatási és marketing tevékenységeket fog ellátni. Az innovatív épületegyüttes egy folyosórendszeren keresztül enged betekintést az istállókba és a telep működésébe anélkül, hogy a látogatók az állománnyal érintkeznének.

A BERUHÁZÁS 2. ÜTEME
A 2020. szeptemberében kezdődő építkezésről legutóbb 1 évvel ezelőtt számoltunk be. Akkor már állt az irodaépület és a takarmánykeverő, a tervezett 6 istálló épülete közül szerkezetileg elkészült a csoportos kocaszállás, a vemhesítő és a fiaztató, valamint elkezdődött a technológia beszerelése. Az építkezés 2. ütemében felépült a battéria, a kísérleti hizlalda, a karantén istálló, a dögégető és 2 db 5.000 m3-es hígtrágya tároló. Az irodaépület és a takarmánykeverő működik, az istállók technológiai szerelése 90%-os állapotban van.

ÉRDEKESSÉGEK AZ ÉPÍTKEZÉSRŐL
  • 40.000 köbméternyi földet mozgattak meg,
  • 11.500 köbméternyi monolit vasbeton szerkezetet építettek,
  • 3.500 köbméternyi betont használtak útépítéshez,
  • 1.260 tonna acélszerkezetet,
  • 13.600 négyzetméter Leier falpanelt és
  • 20.500 négyzetméter szendvicspanelt építettek be.


INDUL A TESZTÜZEM
Az év hátralévő részében az építkezésről és a technológiai szerelésekről egyre inkább a betelepítés előkészületeire kerül a hangsúly: működési engedélyek beszerzése, munkavállalók oktatása, alapos takarítás és rengeteg teszt, hogy mire 2023. januárjában megérkezik az állomány első turnusa, minden készen álljon.

A magas állategészségügyi státuszú SPF+ állománnyal célunk 36.000 malac előállítása évente. Ebből 30.000 állatot kívánunk értékesíteni, 6.000 állat pedig a kísérleti hizlaldába kerül.

KUTATÁS-FEJLESZTÉS
Az 1.800 férőhelyes kísérleti hizlaldában elsődleges cél takarmányozási kísérletek kivitelezése. A kutatás-fejlesztési tevékenységet támogatja az anyacég nemzetközi K+F csapata és laborja. Számukra biztosított a szákszendi gazdaságban a 0-24 órás jelenlét, ugyanis úgy lett kialakítva az épületegyüttes, hogy ők akár életvitelszerűen tartózkodhatnak a szociális épületben.

A Sano Agrar Institut együttműködik a szakmai szervezetekkel, a helyi szakképzéssel és a győri Széchenyi István Egyetemmel mind az oktatás, mind a kutatás-fejlesztés terén.

TAKARMÁNYOZÁS
Az állatok takarmányozása a keverőüzemben precízen összeállított receptúrák alapján, Sano premixekkel és előre kiválasztott alapanyagokkal, meghatározott etetési program keretében valósul meg. Az etetőkhöz Air Feed rendszeren, azaz pneumatikus szállítórendszeren keresztül jut el a takarmány meghatározott időben és mennyiségben.

Az Agrisys egyedi takarmányozási és állatnyilvántartó rendszere biztosítja a takarmányozási kísérletek professzionális megvalósítását a kísérleti hizlaldában. Akár egy korcsoporton és istállórészen belül is kialakíthatunk kontroll- és tesztcsoportokat a lehető legpontosabb eredmények érdekében. Az egyes állatok gyarapodása, fialási eredményei a digitalizált állatnyilvántartási rendszerben összeköthetők a takarmányozási programokkal és vemhesítési adatokkal, így az összefüggések közvetlenül vizsgálhatók.

Varga Tamás
sertéstenyésztési ágazatvezető, Sano Agrar Institut

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

A sertés takarmányozásban a fehérje (aminosav) pótlás sarkalatos kérdés minden korcsoport számára. Ez a kérdés az elmúlt évben a kiszámíthatatlan fehérjeforrások piacán még fontosabb lett. Kiemelném az extrahált szójadarát, mivel a szója ára az

A sertéshizlalásban a modern hibridek (Topigs, DanBred és egyéb Duroc vonalak) megjelenésével a takarmányozást is újra kellett értékelni. Ezek az állatok a genetikai előrehaladás során egyre étkesebbek lettek, egyre több lett a napi

A genetika gyorsléptékű fejlődésének köszönhetően a takarmányozásban is nő az elvárás a magasabb teljesítmény irányába. Az alomszám fokozatosan növekszik, emellett azonban az egy malacra jutó választási súly alacsonyabb. A választási tömeget

A Héjja Testvérek Kft-nél Bárkányi Lajos tenyésztésvezetővel beszélgettem a malac fázis gyakorlatáról, illetve a Sano malac tejpótlókról szerzett tapasztalatairól.Évek óta használjátok már a Sano SanAmmat F® malac tejporát és a SanAmmat Puddino®

Hogyan, mikor és miért kell emelni a takarmány mennyiséget? Mit kell figyelembe venni a takarmányozás tervezésekor? Első kézből származó tapasztalatok és válaszok Can Ballau-tól, az olasz termelőtől, aki közel 39 malacot választ kocánként évente.

A mai modern szapora sertés fajták esetén egyre fontosabb a termelési mutatók (élve született malacok száma, választott malacok száma, illetve ezek testtömege) szempontjából a kocák kondíciója.A kocák kondíciója nem csak az adott ciklust, de a